7.Vselenski.sobor

Скопје, 20-ти декември 2019 лето Господово - храм на св. Пророк Илија

 7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

На 20-ти декември 2019 година, во  нашата света, соборна и апостолска  Цркви молитвено го прослави споменот на

Свети Амвросиј, епископ Медиолански (Милански)

Преподобен Григориј Молчалник

Преподобен Нил Столбенски

 7.Vselenski.sobor

Во дваесет и шеснаесетата недела по Педесетница, на денот кога Светата Христова Црква молитвено го слави споменот на свети Амвросиј, епископ Медиолански (Милански),преподобен Григориј Молчалник, преподобен Нил Столбенски, во храмот на св.пророк Илија, во скопската населба Аеродром, светеникот Димче Бојковски во сослужение на ѓаконот  Александар Брајановски отслужи  Божествена  Литургија.На Литургијата се причестија со Светите Христови Тајни.И во овој петок, во храмот се  направи мал петочен вдосвет, и се упатиа  молитви кон Бог  за  благосостојба на верниот народ.

 7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

 -Апостол на денот: Второ послание на светиот апостол Павле до Тимотеј 1:1-2;1:8-18

8.     И така, не срамувај се од страдањата на нашиот Господ Исус Христос, ниту од мене, Неговиот затвореник, туку стани учесник во страдањата за Благовестието Христово по силата на Бога,
9.     Кој нe спаси и нe повика кон свето звање, не поради нашите дела, туку по Својата добра волја и благодатта, што ни е дадена во Христа Исуса пред вечните времиња, (Извадок)

 7.Vselenski.sobor

  „ Најголемата казна за човекот е Бог да го предаде на неговата сопствена волја. Во нашава епоха, која Го отфрли Христа, никој не го сфаќа ова очигледно ропство. Чистата молитва претпоставува безгрижност. Таа се постигнува кога во која било работа, умот бидува слободен од мисли, така што живее само со Името Божјо и благодатта на Светиот Дух. Не дојдов да ја наложам својата волја на другиот, туку да му послужам според примерот Христов. Обидете се да дејствувате на тој начин, и ќе видите, дека благодатта Божја ќе биде со вас. Следствено, усвојте го овој став во секој миг од вашиот живот!“

 

7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

 Преминпортал (к.т.)

 

Друго:

 

 7.Vselenski.sobor