7.Vselenski.sobor

 Скопје, 6ти декември  2019 г.- храм на св.пророк Илија,н.Аеродром

7.Vselenski.sobor

 7.Vselenski.sobor

(24та недела по Педесетница)

Свето евангелие според светиот апостол Лука 13:31-35

 На 6ти декември   2019 година, во  нашата света, соборна и апостолска  Цркви молитвено се прослави споменот на :

Свети Амфилохиј Икониски 

7.Vselenski.sobor 

 7.Vselenski.sobor

 
 

 

 

На 6ти  декември  2019 година, на празникот на  свети Амфилохиј Икониски, свети Александар Невски  ,во храмот на св.пророк Илија,во скопската населба Аеродром, старешината на храмот протоереј Зоран Стаменковиќ  отслужи Божествена Литургија. Верениот народ се причести со Светите Христови Тајни. Во текот на Литургијата отецот произнесе празнична беседа.И во овој петок се направи Мал петочен водосвет.

 

 

 Поука на денот: Свети Макариј Египетски
Така, можно е да се вкуси благодатта Божја, зашто е кажано: „Вкусете и ќе видите колку е благ Господ“ (Псал. 33, 8). Ова вкусување е динамичната сила на Духот која што се манифестира во целосна полнота во срцето. И затоа оние што се синови на Светлината, служители на Новиот Завет во Светиот Дух, немаат што да научат од луѓето. Тие самите се поучувани од Бог. Самата благодат ги врежува во нивните срца законите на Духот... Срцето е господар и цар на целиот телесен организам, и кога благодатта ќе го заземе подрачјето на срцето таа владее со сите негови делови и со сите негови мисли. Зашто во срцето живее умот, и сите мисли на душата, и нејзиното исчекување на идните добра. Ете затоа благодатта и ги проникнува сите делови на телото.

 

 

Друго:

Голема молитва - Благодарност кон Бога за даруваната рожба (03.03.2017)

О. Зоран Стаменковиќ: За победата над последниот непријател ...

Протојереј Зоран Стаменковиќ - Неодговорноста кај децата ја создаваат нивните родители ...

Протојереј Зоран Стаменковиќ - КАКО ДА СЕ ПОБЕДИ ДЕПРЕСИЈА ...

Четврта статија од Акатистот кон Пресвета Богородица, храм на св. пророк Илија (05.04.2019)

протоереј Зоран Стаменковиќ ...

Божествена Литургија во храмот на св.пророк Илија, Скопје (06.05.2019)

Божествена Литургија во храмот на св. пророк Илија, Скопје (27.02.2019)