Скопје, 27ти септември 2019 - храм Рождество на Пресвета Богородица

 

  

 

  На 27ти септември  2019 година, во четрнаесеттата недела по Педесетница, старешината на храмот отец  Трајче Петковски во сослужение на ереј Игор Димитриевски и  ѓаконот  Методиј Митановски , отслужи  Божествена Литургија во храмот Рождество на Пресвета Богородица во Скопје.На светата Литургија, верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.Во текот на  Литургија отецот  произнесе празнична беседа за значењето на Крстот.По завршувањето на Литургијата, беше извршен чинот на мал петочен водосвет и мопитви кон Бог упати протоереј Драган Јанковски.

И кога ние го вознесуваме Крстот и се поклонуваме пред него во почит и прославување, прогласуваме дека припаѓаме на Царството што не е од овој свет и дека нашето изворно и вечно граѓанство заедно со светите му припаѓа на Градот Божји.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друго: