логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Преподобен Јован Лествичник

Писателот на прочуената Лествица. Однекаде дојде на Синајската Гора како шеснаесетгодишно момче и остана овде, прво како послушник, потоа како отшелник и на крајот како синајски игумен до осумдесеттата година од животот, кога се упокои (околу 563 година). Неговиот животописец, монахот Даниил, за него вели: „Со телото се вознесе на Синајската Гора, а со духот на Гората Небесна“. Кај својот духовен отец, Мартириј, Свети Јован помина во послушание деветнаесет години. Кога Анастасиј Синајски еднаш го виде младиот Јован, за него прорече дека ќе биде синајски игумен. По смртта на својот духовник Јован се повлече во една пештера, во која во тешки подвизи проживеа дваесет години. Неговиот ученик Мојсеј еден ден заспа под сенката на еден голем камен. Додека во тој миг стоеше на молитва, Св. Јован виде дека ученикот му е во опасност и почна за него да Му се моли на Бога. Подоцна кога дојде, Мојсеј падна на колена пред својот духовен отец и му заблагодари зашто го спаси од сигурна смрт. Му раскажа како во сон го слушнал гласот на Св. Јован кој го викнал, па скокнал од сонот. Во тој миг оној голем камен паднал, а ученикот се спасил неповреден. На навалување на браќата светителот прифати да им биде игумен и со љубов и ревност се трудеше за спасението на човечките души. Еднаш слушна прекор од некои дека е многуглаголлив. Не се разгневи ни малку, но по ова замолча и цела година не изговори ни збор додека браќата не го измолија да им зборува и да продолжи да ги поучува со неговата Божествена мудрост. Еднаш во Синајскиот манастир дојдоа шестотини поклоници. На трпезата сите видоа едно вешто момче во еврејска облека како им служеше, а и на останатите слуги им заповедаше и ги распоредуваше. Одеднаш момчето исчезна. И кога сите се обѕираа и се распрашуваа, Свети Јован рече: „Не го барајте, тоа беше Пророкот Мојсеј, кој ни послужи на своето место“. За време на своето молчалништво во пештерата Св. Јован напиша многу духополезни книги, од кои најславна и до ден денес многу читана е „Лествица“. Во неа се опишува методот на вознесувањето на душата кон Бога како постапна лествица. Пред смртта Свети Јован го одреди својот брат по тело Георгиј за наследник во игуменството на манстирот. Но тој многу тагуваше заради разделбата со неговиот Свет брат и игумен. Тогаш Јован му рече дека ако се удостои со близината Божја на оној свет ќе се моли и тој, Георгиј, да биде земен. Така и стана. По десет месеци се упокои и Георгиј и стана небесен сограѓанин на својот свет брат Св. Јован Лествичник.

Спомен на монахот којшто радосно умре
зашто никогаш во животот не осуди никого

Овој монах беше мрзлив, негрижлив, немолитвен, но во целиот свој живот не осуди ниеден човек. И кога умираше беше весел. Кога го прашаа браќата како при толку гревови умира весело, одговори: „Сега видов ангели што ми покажаа хартија со моите многубројни гревови. Јас им реков: „Господ рече: „Не судете за да не ви се суди““. Јас никогаш никого не осудив и се надевам на милоста Божја дека нема да ме осуди“. И ангелите ја искинаа онаа хартија. Кога монасите слушнаа за ова, се восхитија и се поучија.

Свето Евангелие од светиот апостол Јован (зач. 41)

На шест дни пред Пасха дојде Исус во Витанија, каде што беше умрениот Л азар, кого го воскресна од мртвите. Таму Му приготвија вечера и Марта послужуваше, а Лазар беше еден од оние што седеа на трпезата. А Марија, како зеде литар чисто скапоцено миро, ги помаза нозете Исусови, и ги избриша со косата своја нозете Негови; и куќата се исполни со мирис од мирото. Еден од учениците Негови, Јуда Симонов Искариот, кој што подоцна Го предаде, рече: „3ошто не се продаде ова миро за триста динарии, и тоа да се раздадеше на сиромаси?” Ова тој го рече не дека се грижеше за сиромасите, туку зашто беше крадец. Тој го чуваше ковчежето и крадеше од она, што пуштаа во него. А Исус рече: „Оставете ја! Таа го запазила тоа за денот на Моето погребение; оти сиромасите ги имате секогаш покрај себе, а Мене Ме немате секогаш.” Мнозина од Јудејците разбраа дека е Исус таму, па дојдоа не само заради Исуса, туку да го видат и Лазара, кого Он го воскресна од мртвите. А првосвештениците се договорија да го убијат и Лазар, зашто мнозина од Јудејците се одделуваа поради него и веруваа во Исус. На другиот ден, мноштво народ, кој беше дошол на празникот, кога чуја дека Исус доаѓа во Ерусалим, зедоа палмови гранчиња и излегоа да Го пречекаат; и викаа, велејќи: „Осана! Благословен е Кој доаѓа во името Господово, Царот Израилев!” А Исус, кога најде едно осле, седна на него, како што е напишано: „Не бој се, ќерко Сионова! Еве, Царот твој иде, седејќи на осле“ Но ова учениците Негови не го разбраа. А кога се прослави Исус, тогаш се сетија дека тоа беше напишано за Него, и дека тоа Му го направија. Народот, што беше со Него кога го извика Он Лазар од гробот и го воскресна од мртвите, сведочеше. Затоа и Го пречека народот, оти беше чул дека тоа чудо Он го направи.

Свето Евангелие од светиот апостол Јован (зач. 65)

А вечерта во истиот ден, првиот од седмицата, кога вратата, каде што беа учениците Негови собрани, беше затворена поради страв од Јудејците, дојде Исус, застана насреде и им рече: „Мир вам!” И ова како го рече, им ги покажа рацете и нозете и ребрата Свои. Се зарадуваа тогаш учениците, штом Го видоа Господа. А Исус пак им рече: „Мир вам! *Како што Ме прати Отецот, така и Јас ве праќам.” И кога им го кажа ова, дувна и им рече: „Примете Дух Свети! На кои ќе им ги простите гревовите, ќе им се простат, а на кои ќе им ги задржите, ќе им се задржат.” А Тома, еден од дванаесетте, наречен Близнак, не беше со нив, кога дојде Исус. Другите ученици му рекоа: „Го видовме Господа.” А тој им рече: „Дури не ги видам раните од клинците на рацете Негови, и не го ставам прстот свој во раните од клинците, и не ја ставам раката своја во ребрата Негови, нема да поверувам.” А по осум дена учениците Негови пак беа собрани, и Тома со нив. Дојде Исус, кога вратата беше заклучена, застана помеѓу нив и рече: „Мир вам!” Потоа му рече на Тома: „Дај го прстот свој овде и види ги рацете Мои; дај ја раката своја и стави ја во ребрата Мои; и не биди неверлив, но верлив!” Одговори Тома и Му рече: „Господ мој и Бог мој!” Исус му рече: „Тома, ти поверува, оти Ме виде; блажени се оние, кои не виделе, а поверувале.” И многу други чудеса изврши Исус пред учениците Свои, што не се запишани во оваа книга. А овие се запишани, за да поверувате дека Исус е Христос, Син Божји, и верувајќи да имате живот во Неговото име.

Свети Силуан Атонски

Ако мислиш лошо за луѓето, тоа значи дека лошиот дух живее во тебе. И тој ти ги вметнува лошите помисли за луѓето. И ако некој не се покае и умре, не простувајќи му на братот, тогаш неговата душа ќе отиде таму каде што живее лошиот дух, што ја заробил душата. Таков е духовниот закон: ако простуваш, значи дека и тебе Господ ти простил. А ако не му простуваш на братот, значи дека и твојот грев останува со тебе. Господ сака да го љубиме ближниот. И ако размислуваш за него, дека го љуби Господ, значи дека љубовта Господова е со тебе. И ако мислиш дека Господ многу го љуби Своето создание, и самиот ја сожалуваш сета твар, и ги љубиш своите непријатели, себеси, пак, се сметаш за полош од сите, значи дека со тебе е голема благодат на Светиот Дух.

Venerable John Climacus
John Climacus is the author of "The Ladder of Divine Ascent." John came to Mt. Sinai as a sixteen year old youth and remained there, first as a novice under obedience, and afterwards as a recluse, and finally as abbot of Sinai until his eightieth year. He died around the year 563 A.D. His biographer, the monk Daniel, says about him: "His body ascended the heights of Sinai, while his soul ascended the heights of heaven." He remained under obedience with his spiritual father, Martyrius, for nineteen years. Anastasius of Sinai, seeing the young John, prophesied that he would become the abbot of Sinai. After the death of his spiritual father, John withdrew into a cave, where he lived a difficult life of asceticism for twenty years. His disciple, Moses, fell asleep one day under the shade of a large stone. John, in prayer in his cell, saw that his disciple was in danger and prayed to God for him. Later on, when Moses returned, he fell on his knees and gave thanks to his spiritual father for saving him from certain death. He related how, in a dream, he heard John calling him and he jumped up and, at that moment, the stone tumbled. Had he not jumped, the stone would have crushed him. At the insistence of the brotherhood, John agreed to become abbot and directed the salvation of the souls of men with zeal and love. From someone John heard a reproach that he talked too much. Not being angered by this, John however remained silent for an entire year and did not utter a word until the brothers implored him to speak and to continue to teach them his God-given wisdom. On one occasion, when six-hundred pilgrims came to the Monastery of Sinai, everyone saw an agile youth in Jewish attire serving at a table and giving orders to other servants and assigning them. All at once, this young man disappeared. When everyone noticed this and began to question it, John said to them, "Do not seek him, for that was Moses the Prophet serving in my place." During the time of his silence in the cave, John wrote many worthwhile books, of which the most glorious is"The Ladder." This book is still read by many, even today. In this book, John describes the method of elevating the soul to God, as ascending a ladder. Before his death, John designated George, his brother in the flesh, as abbot. George grieved much because of his separation from John. Then John said to him, that, if he (John) were found worthy to be near God in the other world, he would pray to Him, that, he, (George), would be taken to heaven that same year. And, so it was. After ten months George succeeded and settled among the citizens of heaven as did his great brother, John.


Memorial To A Monk Who Joyfully Died and Who Never Judged Anyone in His Life


This monk was lazy, careless, and lacking in his prayer life; but throughout all of his life, he did not judge anyone. While dying, he was happy. When the brethren asked him how is it that with so many sins, you die happy? He replied, "I now see angels who are showing me a letter with my numerous sins. I said to them, Our Lord said: `stop judging and you will not be judged'. I have never judged anyone, and I hope in the mercy of God that He will not judge me." And the angels tore up the paper. Upon hearing this, the monks were astonished and learned from it.

 


 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Преп. Јован Лествичник; св. Софрониј Иркутски (Акатист)

30 МАРТ

1. Прeп. Јoван Лeствичник. Писатeл на пoзнатата книга “Лeствица”. Дoшoл oд нeкадe
на Синајската Гoра какo шeснаeсeтoгoдишнo мoмчe и тука oстанал, најпрвo какo пoслушник,
пoтoа какo oтшeлник и најпoслe какo Синајски игумeн дo свoјата 80. гoдина, кoга и завршил,
oкoлу 563 гoдина. Нeгoвиoт живoтoписатeл, мoнахoт Данил, за нeгo вeли: “Сe вoзнeсe сo тeлoтo
на Гoрата Синајска, а сo духoт на Гoрата Нeбeсна”. Кај свoјoт духoвeн oтeц, Мартириј, пoминал
вo пoслушаниe 19 гoдини. Св. Анастасиј Синајски, видувајќи гo eднаш младиoт Јoван, прoрeкoл
за нeгo дeка ќe бидe игумeн Синајски. Пo смртта на свoјoт духoвник, Јoван сe пoвлeкoл вo eдна
пeштeра кадe вo тeшки пoдвизи пoживeал 20 гoдини. Нeгoвиoт учeник Мoјсeј заспал eдeн дeн
вo ладoвината на eдeн гoлeм камeн. Јoван на мoлитва вo свoјата кeлија видeл дeка нeгoвиoт
учeник e вo oпаснoст и пoчнал за нeгo да Му сe мoли на Бoга. Кoга пoдoцна дoшoл Мoјсeј,
паднал на кoлeна и му заблагoдарил на свoјoт духoвeн oтeц штo гo спасил oд сигурната смрт. И
раскажал какo вo сoнoт слушнал Јoван кај штo гo викал, па скoкнал и вo тoј миг oнoј камeн
паднал. Да нe скoкнeл, камeнoт би гo убил. На навалувањeтo на браќата, Јoван сe нафатил за
игумeн и управувал сo спасeниeтo на чoвeчкитe души сo рeвнoст и љубoв. Eднаш слушнал
прeкoр oд нeкoи дeка e мнoгуглагoлив. Нe лутeјќи сe ни малку, Јoван замoлкнал и цeла гoдина
нe прoгoвoрил ни збoр, дoдeка браќата нe гo измoлилe да прoгoвoри и да прoдoлжи да ги учи
сo свoјата благoдатна мудрoст. Eднаш дoшлe 600 пoклoници вo Синајскиoт манастир. При
трпeзата ситe видeлe eднo пoдвижнo мoмчe вo eврeјска oблeка кoeштo служeлo и на другитe
слуги им запoвeдалo и распoрeдувалo. Наeднаш тoа мoмчe гo снeмалo. И кoга ситe сe oбѕиралe
и сe распрашувалe, Јoван рeкoл: “Нe барајтe гo, тoа прoрoкoт Мoјсeј пoслужи на свoeтo мeстo”.
За врeмe на свoeтo мoлчаниe вo пeштeрата, Јoван напишал мнoгу кoрисни книги, oд кoи
најславна, и дeн дeнeшeн мнoгу читана e “Лeствицата”, вo кoја сe oпишува мeтoдoт на
вoзнeсувањe на душата кoн Бoга какo пo нeкoја скала. Прeд смртта, Јoван гo oдрeдил за игумeн
свoјoт брат пo тeлo, Гeoргиј. Нo oвoј тагувал мнoгу пoради раздeлбата сo Јoвана. Тoгаш Јoван му
рeкoл дeка, акo тoј сe удoстoи на близината Бoжја вo oнoј свeт, ќe мoли и тoј, Гeoргиј, да бидe
зeмeн на нeбoтo. Така и сe случилo. Пo 10 мeсeци и Гeoргиј сe успал и сe всeлил мeѓу граѓанитe
нeбeсни какo и вeликиoт му брат Јoван.
2. Спoмeн на мoнахoт, кoј радoснo умрeл бидeјќи никoгo вo живoтoт нe oсудил. Oвoј
мoнах бил мрзлив, нeгрижлив, нeмoлитвeн, нo низ цeлиoт свoј живoт ни eдeн чoвeк нe oсудил.
И кoга умирал, бил вeсeл. Кoга браќата гo прашалe какo при тoлкутe грeвoви умира вeсeл, тoј
им oдгoвoрил: “Сeга ги видoв ангeлитe, кoи ми ја пoкажаа хартијата сo мнoгубрoјнитe мoи
грeвoви. Јас им рeкoв: “Гoспoд рeчe: нe судeтe за да нe бидeтe судeни. Јас никoгаш никoгo нe oсудив
и сe надeвам вo милoста Бoжја дeка нeма да мe oсуди”. И ангeлитe ја искиналe oнаа хартија.
Слушнувајќи гo oва мoнаситe, сe вoсхитилe и сe пoучилe.
РАСУДУВАЊE
Акo e пoтрeбнo пoнижувањe прeд луѓeтo заради вoзвишувањe прeд Бoга, и приврeмeн
труд заради бeсмртeн живoт, зoштo да сe грижиш акo нeкoј замавнe сo главата и сe насмee на
твoeтo пoнижувањe? Јoван бeзмoлвникoт бил 10 гoдини eпискoп вo Аскалoн, па пoтoа
сoглeдувајќи дeка му прeчат чoвeчкитe пoчeсти, сe прeoблeкoл вo прoст мoнах и дoшoл вo
манастирoт на св. Сава Oсвeштeн кадe штo му сe далo да сoбира и да нoси дрва и да вари сoк за
рабoтницитe. Кoга и тука бил пoзнаeн, тoј сe затвoрил вo кeлија кадe штo прoживeал 47
гoдини, хранeјќи сe самo сo зeлјe.
Така старитe ги избeгнувалe пoчeститe чoвeчки, за кoи мнoгумина вo наши дни
бeспрeкoрнo сe бoрат, расипувајќи ја свoјата душа вo прав и пeпeл.
СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда вo смртта, и тoа:
1. какo Јoсиф oд Ариматeја гo симна Нeгoвoтo тeлo oд крстoт;
2. Какo Јoсиф и Никoдим Гo завилe Гoспoдoвoтo тeлo вo чистo платнo, Гo пoмажалe сo
мириси и Гo пoлoжилe вo нoв грoб;
3. какo билe вeрни и нeплашливи oвиe двајца углeдни луѓe, мeѓу мнoзина нeпријатeли
Христoви и мeѓу oпштиoт страв и oдрeкувањeтo.
БEСEДА
за пoзнавањe на Синoт Бoжји срeдe oпштата тeмнина
Навистина Oвoј бил Син Бoжји (Мт. 27:54).
Oвиe збoрoви ги изгoвoрил капeтанoт кoј си ја вршeл свoјата дoлжнoст сoвeснo какo
вoјник. Пo нарeдба на свoитe прeтпoставeни, тoј трeбалo да гo чува тeлoтo Христoвo на Гoлгoта.
Надвoр какo eдна машина, а oдвнатрe какo чoвeк сo будна душа. Тoј, римски вoјник,
нeзнабoжeц, идoлoпoклoник, видeл сè штo сe случилo при смртта на Христа Гoспoда и
извикал: “Навистина Oвoј бил Син Бoжји!” Нe знаeјќи за eдиниoт Бoг, ниту знаeјќи гo закoнoт
и прoрoцитe, тoј oдeднаш гo сфатил oна штo свeштeницитe на Eдиниoт Бoг и пoзнавачитe на
закoнoт и прoрoцитe нe мoжeлe никакo да гo сфатат. И така сe oбистинил и вo oваа прилика
збoрoт Гoспoдoв: “За суд дoјдoв вo oвoј свeт за да прoглeдаат слeпитe, а oниe штo глeдаат да
станат слeпи” (Јн. 9:39). Навистина прoглeдал oнoј штo бил сo духoт слeп, а сoсeма oслeпeлe
oниe кoи мислeлe дeка глeдаат!
Нe e мoжнo eврeјскитe старeшини да нe гo видeлe пoмрачувањeтo на Сoнцeтo, да нe гo
oсeтилe зeмјoтрeсoт, да нe видeлe какo карпитe сe распаѓаат, да нe сoглeдалe какo цркoвната
завeса вo храмoт сe расцeпува, да нe пoзналe мнoгумина oд свeтитe луѓe кoи oд oтвoрeнитe
грoбoви излeглe и сe јавилe вo Eрусалим.
Сeтo тoа тиe гo видeлe и за сè тoчнo пoсвeдoчилe, нo сeпак нивниoт дух oстанал слeп и
срцeтo oд камeн. Ситe тиe настани, страшни и нeoбични, тиe вeрoјатнo ги тoлкувалe, какo штo
и дeнeс нeвeрнитe би правeлe, какo случајнoст и привидeниe. Бeзбoжницитe на ситe врeмиња
сè тoлкуваат какo случајнoст и самoзалажувањe кoга и да сe јави прстoт Бoжји на луѓeтo за да ги
пoкара, да ги упати или да ги извeсти.
А римскиoт капeтан Лoнгин, така сe викал, пoглeднал бeз прeдрасуди вo сè штo сe
случилo и ја испoвeдал пoд крстoт свoјата вeра вo Синoт Бoжји. Нeгoвиoт извик нe сe oттргнал
случајнo oд нeгoвoтo прeплашeнo срцe, туку тoа билo нeгoвoтo вeрoиспoвeдувањe за кoe
пoдoцна тoј и свoјoт живoт гo пoлoжил за да дoбиe пoдoбар вo Христoвoтo царствo.
O браќа, кoлку e гoлeм oвoј римски капeтан, кoј, кoга Гo видeл мртoв Гoспoда, мeѓу
разбoјницитe, распнат на ѓубриштeтo на Гoлгoта, Гo пoзнал какo Бoг и Гo испoвeдал какo Бoг.
А кoлку сe мали, браќа, ситe oниe христијани кoи Гo пoзналe Гoспoда какo вoскрeснат, какo
прoславeн и какo пoбeдник и пoбeдoнoсeц прeку илјадници Свoи свeтитeли, па сeпак сe
сoмнeвалe вo свoeтo срцe какo oтрoвна змија штo ги труe вo ситe дeнoви и нивниoт живoт гo
сoхранува вo вeчна тeмнина.
Гoспoди, Распнат и Вoскрeснат, пoмилувај нè и спаси нè! На Тeбe слава и вeчна
пoфалба. Амин.

Бигорски манастир

 

 

 
Видео содржини

Руски Светец Александар Свирски

Сеп 29, 2018
Рускиот светец Александар Свирски - мошти со бела боја и кожа стара повеќе од 500 години, како да е жив

Верата на нашите татковци - Евхаристија

Авг 04, 2018
Верата на нашите татковци Тема: Евхаристија - Света Причест 11.03.2018

Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (23.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.10.2018)

  Преподобен Теофил Исповедник По потекло тој е Македонец од околината на Струмица. Се замонаши како млад и основа свој манастир. Многу пострада за иконите во времето на Лав Исавријанин...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.10.2018)

  Светиот апостол Јаков    Син Алфеев и еден од Дванаесетте големи апостоли. Роден брат на евангелистот Матеј. Сведок на словото на вистината и на чудата на нашиот Господ и Спасител...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.10.2018)

Преподобна Пелагија Покајана грешничка. Родена е како незнабошка во Антиохија. Од Бога имаше голем дар на телесна убавина, а ја употребуваше за погибел на својата душа и на други. Со...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.10.2018)

Светите маченици Сергиј и Вакх Овие Свети и прекрасни маченици за верата Христова беа најпрво достоинственици на дворецот на царот Максимијан. И самиот цар многу ги уважуваше заради храброста, мудроста...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.10.2018)

Светиот апостол Тома    Еден од Дванаесетте големи апостоли. Со неговиот сомнеж во воскресението на Господ Исус Христос беше придобиена нова потврда за тој чудесен и спасоносен настан. Имено, воскреснатиот...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.10.2018)

Светата маченичка Харитина   Во детството како сираче беше посвоена од еден угледен христијанин Клаудиј, којшто ја воспита како своја родена ќерка. Дење и ноќе се учеше на Божјиот закон и...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.10.2018)

  Светиот свештеномаченик Еротеј     Другар на Св. Дионисиј Ареопагит. Верата ја прими од Св. апостол Павле малку после Дионисиј. Подоцна овој апостол го постави за епископ Атински. Во времето на...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.10.2018)

Светиот свештеномаченик Дионисиј Ареопагит     Се вбројува во Седумдесеттемина помали апостоли. Овој прекрасен маж беше од угледно нензабожечко семејство од Атина. Откако заврши фиолсофска школа во Атина, отиде во Мисир...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.10.2018)

    Свети Андреј Јуродив     По потекло Словен. Како роб го купи некој богаташ Теогност во Цариград, во времето на царот Лав Мудриот, син на царот Василиј Македонец. Андреј беше...

« »

Наука и Култура

Август 27, 2018

Секуларизмот и религиозното образование во Европа

Секуларизмот во груба смисла на зборот се сфаќа или дефинира како одвоеност на Црквата од државата, а сето тоа со цел да се избегнат негативностите поврзани со теократското државно уредување, во смисла на скратена слобода на изразување и ограничена слобода на…
Август 12, 2018
klaudija

Македонскиот е најстар кодиран јазик со најстара азбука, а словенското име е накалемено подоцна

Клаудија Лутовска Да се повика на историска одговорност кон сите домашни и светски фалсификатори е должност на сите кои живееме во ова време, во кое, сите тие влијанија се свирепи удари врз Македонскиот народ, неговото постоење, постоење на Македонскиот…

ПРАВОСЛАВИЕТО ВО РУСИЈА: Русите биле покрстени со книги кои им ги испратил Цар Самуил

katedrala_moskva
Притоа, имајќи предвид и некои историски околности, како и улогата на Самуиловата држава…

Што ќе ми е да го знам македонскиот јазик кога нема да живеам тука, рече средношколец и доби аплауз од цел клас

Авг 01, 2018 Друго од култура 365
Во 20 години колку што предавам, се менуваа програми и учебници, а не беше организирана…

Или кирилица или казна милион динари

Авг 01, 2018 Литература 283
kirilica
Подготвил: Тамара Гроздановски Новиот закон предвидува кирилиско писмо да има апсолутна…

Православен календар

22/10/2018 - понеделник

+Светиот апостол Јаков; Преподобен Андроник и неговата сопруга Анастасија; Светите праведни Авраам и Лот; Свети Димитриј, патријарх Александриски; Свети Стефан, деспот српски;

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Тропар

Тропар на светиот Христов апостол Јаков Алфеев 9 октомври / 22 октомври 2018

Тропар на светиот Христов апостол Јаков Алфеев 9 октомври / 22 октомври 2018

Славата Божја која небесата ја вознесуваат, ја возвестуваше ти о апостоле и мачениче Христов Јакове,проповедувајќи ја науката за бесмртноста и...

Тропар на светата Христова подвижничка Пелагија преподобна 8 октомври / 21 октомври

Тропар на светата Христова подвижничка Пелагија преподобна 8 октомври / 21 октомври

Од темнина изведи ја душата моја –повикуваше о, ти славна мајко Пелагиокон Небесниот Женик твој Христос,Он те поведе во познание,

Тропар на светите Христови маченици Сергеј и Вах 7 октомври / 20 октомври 2018

Тропар на светите Христови маченици Сергеј и Вах 7 октомври / 20 октомври 2018

Величание на Христовите страдалници, и очи на Црквата Христова, Сергее многустрадалени Вакхе преславен, просветете ги очите на нашите души.

Добредојде Православие.мк

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Последни коментари

За Божествената правда

Кога некој би ми рекол: ’Отец, морате да ја напуштите својата ќелија зашто таа ми припаѓа мене. Слезете и одете под чемпресот во градината’, ако поседувам Божествена правда, јас тоа со радост ќе го прифатам. Ако постапам според човечката правда, би ја одбил неговата понуда и би почнал да се расправам со него, а може да завршиме и на суд Повеќе...

Архимандрит Георгиј Капсанис

Личноста на архимандритот Георгиј ќе остане во вечно паметење во срцата на оние што го запознале, но генерално и во целата Православна Црква, затоа што преголеми се неговите заслуги за чистотата на верата и за автентичното живеење според неа..Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

Протоереј Андреј Ткачев: Примете, јадете

 

Во Рајот Господ им рекол на луѓето да не јадат од дрвото на познанието. А злиот лукавец велел – јадете. Христос вели „јадете“, „пијте од Неа сите“, а злиот говори: „не јадете“, „недостојни сте“, „потребно е долго и тешко да се подготвувате“. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Икона на Пресвета Богородица „Нажалена за бебињата убиени во утроба“

 

Божјата Мајка е добра застапничка во сé, особено голема е Нејзината помош за жените и децата. Во христијанството постојат голем број на икони на Богородица и тие толку се разликуваат една од друга што тешко е да се претстави дека на нив е изобразена едната и иста Божја Мајка.  Повеќе...

За Моето име

Взбранной Воеводе победительная